Eten vóór de training, wat is nou handig en slim?

Een vraag die veel mensen zullen herkennen en mee worstelen. Het is vaak lastig je eten goed aan te laten sluiten op jouw training. Hier bewust mee omgaan kan echter een enorm positief effect hebben op jouw prestaties en resultaten. Het lichaam werkt als een motor die brandstof nodig heeft, extra gas geeft tijdens een training en een stuk beter gaat met genoeg brandstof in de tank.

Iedereen reageert net even iets anders op eten rond het sporten en het is vooral zaak te ontdekken wat voor jou persoonlijk werkt.

Om te beginnen is het goed om te beseffen dat ook het verteren van je maaltijden veel van het lichaam vraagt. Voor het verteren van voedsel vraagt de maag om extra bloedtoevoer en energie van het lichaam. Laat het nou net zo zijn dat je spieren precies hetzelfde doen wanneer je in beweging komt. Eet dus nooit vlak voor je training want deze twee processen gaan elkaar in de weg zitten. Eet op ze laatst 40-60 minuten van te voren een lichte maaltijd of snack. Bij een zware maaltijd kan je hier zeker drie uur voor rekenen. Blijf weg van pittig of gekruid eten. Dit prikkelt het spijsverteringsstelsel, hier krijg je snel last van tijdens het sporten

Verreweg de meeste energie tijdens het sporten haal je uit koolhydraten. Niet elke koolhydraat is echter gelijk voor het lichaam. De langzame koolhydraten, denk aan pasta, rijst en brood, geven geleidelijk hun energie af maar blijven langer in de maag. Eet je ruim voor je training is dit geen probleem. Zit je wat dichter op de training, houd dan vooral je porties klein. Zo ligt het niet zwaar op de maag maar heb je wel veel energie voor je workout. Snelle koolhydraten zoals fruit zijn altijd goed. Ze zijn licht verteerbaar en geven genoeg energie voor een uurtje trainen.

Ik zelf heb hier in het begin van trainen ook mee gestruggled en kwam er achter dat een snack voor mij het beste werkte en ik erg goed ging op zelfgemaakte oatmeal bars. Deze zijn makkelijk mee te nemen, snel weg te happen en liggen niet zwaar op de maag.
Hoe maak je deze heerlijke oatmeal bars?

Je hebt nodig:

  • 1 appel
  • 1 banaan
  • 140 gram fijne havermout
  • 60 gram kokosolie
  • Speculaas en koekkruiden

Snijd de appel en banaan in fijne stukjes en mix deze met ei, speculaas en koekkruiden in een kom. Verwarm 60 gram kokosolie in een pannetje tot deze gesmolten is. Gooi de havermout in de kom en vervolgens de kokosolie. Mix deze met een spatel tot het een brei wordt. Voeg eventueel voor de smaak nog wat extra speculaaskruiden aan toe. Spreid deze vervolgens uit in een bakvorm en verwarm het in de oven op 180 graden voor 25 minuten. Laat hem twee uur afkoelen en dan is hij aan het snijden toe. Deze is makkelijk voor een week te bewaren in de koeling en losse stukken kan je in een simpel bakje meenemen in de tas naar werk/sport. Door de goede combinatie van het fruit, havermout en kokosolie heb je precies een portie koolhydraten en vetten om je workout goed door te komen.

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.